Taalvisite

Taal is de sleutel tot succes op school, op de arbeidsmarkt en voor een goede participatie in de maatschappij. Taalvisite biedt deze sleutel. DOK werft en traint vrijwilligers om vijftien weken lang ‘op visite’ te gaan bij een gezin. Zij lezen de kinderen (interactief) voor en ondernemen allerlei taalactiviteiten. Ook de ouders worden gestimuleerd om hun kind te helpen en samen de weg naar DOK te vinden.

Taalvisite is een succesvolle samenwerking tussen de bibliotheek, scholen, peuterspeelzalen en vrijwilligers om taalachterstand bij kinderen te verkleinen en het leesplezier te vergroten.

Wil je meer weten over Taalvisite of Taalvisite+? Bekijk dan het filmpje of kijk bij de veelgestelde vragen. Vul het formulier in om te reageren of contact met ons op te nemen.

Vacatures

Met enige regelmaat zoeken wij vrijwilligers voor Taalvisite. Op dit moment zijn er echter geen vacatures. Houd onze website, social media of nieuwsbrief in de gaten!

Vrijwilligers

Bij Taalvisite en Taalvisite+ helpen vele enthousiaste vrijwilligers kinderen en hun ouders hun taalachterstand te verkleinen. De betrokkenheid van deze vrijwilligers maakt van Taalvisite een groot succes! Benieuwd naar ervaringen van onze vrijwilligers?

“Elke zondag ga ik lezen met twee meisjes van vier en zeven jaar oud uit Syrië. Ze zijn pas twee jaar in Nederland en spreken onze taal inmiddels beter dan hun ouders.” Bente Bak (25), vrijwilliger bij Taalvisite

Taalvisite+

DOK biedt naast Taalvisite ook Taalvisite+. Dit is Taalvisite in combinatie met het ouderprogramma Taal voor Thuis, waarbij ouders leren over de activiteiten op school of peuterspeelzaal en hoe zij de taalontwikkeling van hun kind kunnen ondersteunen.

Tegelijk kunnen zij ook hun eigen taalvaardigheid verder ontwikkelen. DOK ontwikkelde Taalvisite+ in samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven.

Startpakket voor bibliotheken

DOK bundelde kennis en ervaring en stelde een praktisch startpakket op, zodat ook collega-bibliotheken eenvoudig Taalvisite kunnen opzetten binnen de eigen gemeente.