Jeugd 0-6 jrthuistips

dansen met taal 

Wist je dat taal ook kan dansen? Jazeker! Je kunt dansen en spelen met het ritme van Taal, maar ook met bepaalde woorden. Denk maar eens aan ronde woorden als “bol” of “hommel” en puntige woorden als “hik” of “hakketak”. Hieronder staan woorddansopdrachten die je overal zomaar even zelf kunt doen: 

leen het Alfabet

Een badlaken met een broccoli in badpak... Je kan het vinden in het nieuwe boek van Charlotte Dematons. Een mooi zoekboek waarbij op elke bladzijde een letter centraal staat.

Dansende voeten

Lekker met verf aan je voeten een spoor dansen? Dat kan gewoon! Zeker buiten als het mooi weer is dans je de mooiste spoorweggetjes. Kun jij ze later nog terugdansen? 


lekker lezen

Wil je lekker (voor)lezen maar zit je verlegen om een boek? Geen probleem! Je kan gewoon bij ons lenen. Reserveer je boek via MijnDOK. Of laat je verrassen met een door ons uitgekozen boek. Je kan ook weer bij DOK langskomen.

muziek op schoot

Mis je onze voorleesmomenten? Waarbij wij ook zongen en muziek maakten. Bekijk dan snel de filmpjes van Félice van der Sande en maak er een muzikaal feestje van.

DOK leest voor

Mis je onze wekelijkse voorlees-uurtjes bij DOK? Wij ook! En daarom zijn we met een boek voor de camera gekropen om tóch te kunnen voorlezen. Op ons YouTube-kanaal vind je regelmatig nieuwe filmpjes!


Waar is Rintje?

Ben jij ook zo'n fan van Rintje. Deze lieve, maar eigenwijze hond maakt allemaal avonturen mee. Luister maar naar het verhaal Waar is Rintje? Het wordt voorgezen door Ton Meijer.

knutselen met prentenboeken

Bij de Prentenboek TopTien worden altijd knutseltips gemaakt. Deze zijn nu voor iedereen beschikbaar. Dus, lees het boek voor, zorg voor knutselspullen en ga aan de slag!

online voorleesfilmpjes

Online zijn veel voorleesfilmpjes te vinden. Leuk en gezellig om samen met je kind te kijken.  Wij hebben een paar van de leukste tips voor je geselecteerd. 


nieuwe boeken

 • Dieren kleuren

  Christopher Silas Neal

  Wat gebeurt er als je een blauwe walvis mengt met een gele leeuw? En hoe denk je dat een oranje gorillifant is gemaakt, of een grasgroene kangoeland? Vierkant hardkartonnen prentenboek met grappige kleurenillustraties van (fantasie)dieren en eenvoudige informatie over kleuren mengen. Vanaf ca. 3 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Dieren kleuren

 • Schuif en ontdek

  Wie knabbelt een gaatje in het blad, en waarom moet de sprinkhaan vlug een sprong maken? Trek maar aan de schuifjes, dan zie je ook welk dier uit de cocon tevoorschijn komt. Vierkant hardkartonnen prentenboek met kleurrijke illustraties, tekst op rijm en schuifelementen. Vanaf ca. 1,5 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Schuif en ontdek

 • De ridder zonder billen

  Levina van Teunenbroek

  Tijdens wilde gevechten zijn de billen van een ridder opgegeten. Zo wil natuurlijk geen prinses met hem trouwen. Dan ziet hij een advertentie in de krant van een bijzondere billenwinkel. Daar kiest bij een prachtig paar. Kan hij nu zijn droomprinses veroveren? Prentenboek met grappige kleurentekeningen en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De ridder zonder billen

 • Een complimentje met vleugels

  Pimm van Hest, Nynke Mare Talsma

  Juuls wordt blij wakker en geeft spontaan zijn moeder een complimentje. Dat lokt weer nieuwe complimentjes en mooie gebeurtenissen uit, zoals meester Billy die eindelijk meester Sifas mee uit durft te vragen. Zo gebeuren er ineens allerlei mooie dingen die steeds iemand blij maken. Poëtisch prentenboek met zonnige kleurenillustraties. Vanaf ca. 5 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Een complimentje met vleugels

 • Tijn blust het vuur

  Liesbeth van Binsbergen

  Tijn wil een filmpje kijken maar mama zegt dat hij nu buiten moet gaan spelen. Tijn is boos! Gelukkig heeft Tessa een plan. Prentenboek met paginagrote illustraties in heldere kleuren. Met tips voor ouders en opvoeders. Vanaf ca. 4 t/m 6 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Tijn blust het vuur

 • The tiger who came to tea

  Judith Kerr

  Een meisje drinkt samen met haar moeder thee als plotseling de bel gaat. Ze verwachten niemand en doen vol verwachting de deur open. Er staat een grote hongerige tijger op de stoep die ook zin in thee heeft. Prentenboek met sfeervolle, rustige illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van The tiger who came to tea


tips e-books

meer e-books


Voorleeshoek

De Voorleeshoek bevat honderden voorleesfilmpjes voor kinderen van 0 tot 10 jaar. Voor iedere leeftijdscategorie en elk thema een leuk boek.

Bereslim

Digitale prentenboeken met geluid, gebaseerd op bekende kinderverhalen.


BoekStart voor baby's en peuters

Baby's houden van boeken! Samen een boekje lezen, plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen, versterkt de band met je baby. En kinderen die als baby zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen! Als je baby ongeveer 3 maanden is, krijg je van de gemeente een brief met een waardebon voor het BoekStartkoffertje en een gratis jeugdabonnement voor onze bibliotheek.

je kind is al lid voor € 16 per jaar

Als jeugdlid mag je maar liefst zes boeken, tijdschriften of strips tegelijkertijd mee naar huis nemen. Ook kun je e-books lenen. Tegen een kleine bijdrage leen je zelfs de leukste films, puzzels, of spelletjes. Het lidmaatschap kost € 16 per jaar of niets met de Delftpas.

voeden kan hier

DOK is borstvoedingsvriendelijk. In De Torteltuin in DOK Centrum staan twee speciale stoelen waar borstvoeding in gegeven kan worden en waar je wat afgeschermd zit.