Jeugd 6-9 jr


thuistips

muziek met een boek

Pak een boek en... maak er muziek mee? JA! Freek neemt je stap voor stap mee en maakt samen met jou een ritmisch muziekstuk met een boek.  

Vakantielezen

Tijdens Vakantielezen ga je op schattenjacht. Door de opdrachten te doen kan je alle schatten verzamelen. 

Heb je alle schatten gevonden en de stickers opgehaald? Dan maak je kans op leuke prijzen! Maak een foto van je landkaart en stuur deze op!

maak een gedicht

Woesj! heeft een les over het maken van een gedicht opgenomen als sounscloud. Luister en denk mee en maak zo je eigen mooie gedicht. 


proefjes doen

Het Proefjesboek staat vol met.... inderdaad: proefjes. Leuke en spannende proefjes om thuis te doen. Is het boek uitgeleend? Geen ramp! De proefjes staan ook online.

door de ogen van… Jan Schoonhoven

Jan Schoonhoven was een Delftse kunstenaar en postbode die overal structuren, ritmes en herhalingen in zag. Hij maakte daar hele dikke witte abstracte reliëf van. Dat deed hij met karton.

Plunder de papierbak, pak lijm, plakband en schaar en ga lekker aan de slag.

de stripgang is open

De strips hebben een eigen plek gekregen. En wat voor een plek! Wat eerst een normale gang was, is nu een echte stripgang: voor een mooie muurschildering staan bakken vol met strips. Kom snel een kijkje nemen! 

De stripgang was een idee van onze DOK Designers. Zij denken met ons mee over activiteiten en de inrichting van de bibliotheek. 

Het omtoveren van de gang is gedaan door Atelier LAK en Isra Paez. 


boekentips

Weet je niet welk boek je moet kiezen. Laat je dan inspireren door andere kinderen! Luister naar hun boekentips op De Waanzinnige Podcast.

theaterlezen

Ga samen met iemand theaterlezen. Op deze site kun je vele theaterleesteksten (vanaf 8 jaar) voor twee personages gratis downloaden.

Tipsy!

Muziekgroep Percossa heeft samen met dansgroep De Dutch Don`t Dance Division en kort filmpje gemaakt waarin ritme en dans helemaal samensmelten. Geniet ervan!lekker lezen

Zin om lekker te lezen maar heb je al je boeken uit? Geen probleem! Je kan gewoon een nieuw boek bij ons lenen. Kom langs of reserveer een boek via MijnDOK.

DOK daagt je uit!

Word jij ook zo vrolijk van TikTok? Maak je zelf filmpjes of kijk je vooral naar filmpjes?  DOK maakt op TikTok natuurlijk boekenfilmpjes @dokleeslol. Laat ons zien op welke plekken jij thuis leest #ikleesthuis, doe een dansje met #boekendans en laat zien hoe leuk lezen is #leeslol.

online voorleesfilmpjes

Even geen zin om zelf te lezen? Gelukkig zijn er online veel voorleesfilmpjes te vinden. Wij hebben een paar van de leukste tips voor je geselecteerd. Ga lekker zitten of liggen, kies een filmpje uit en geniet!


nieuwe boeken

 • De ontdekking van de dinosaurussen

  Jan Leyssens, Joachim Sneyers

  Mary Anning (12) vindt aan het begin van de 19e eeuw een skelet van een dinosaurus. Eigenlijk was ze op zoek naar fossielen om te verkopen. Lees van alles over haar leven, haar onderzoek op de universiteit en over dino's. Met paginagrote kleurenillustraties. Makkelijk te lezen. Vanaf ca. 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De ontdekking van de dinosaurussen

 • Wat Mick zag

  Lars Deltrap

  Mick is met zijn ouders en zus Hannah op vakantie in een oud hotel. Natuurlijk heeft Mick zijn koffer met detectivespullen mee. ’s Nachts gebeuren er geheimzinnige dingen en de volgende dag zijn allerlei spullen verdwenen. Mick en Hannah gaan op onderzoek uit. Prentvertelling met deels ingekleurde pentekeningen. Samen lezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen...

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Wat Mick zag

 • Oud genoeg om de aarde te redden

  Loll Kirby, Adeline Lirius

  Ontmoet twaalf kinderen uit de hele wereld die in actie komen tegen klimaatverandering. Lees hoe o.a. een meisje uit India strijdt tegen luchtvervuiling rond haar school. En de Duitse Felix kinderen inspireert om bomen te planten. Met tips wat je zelf kunt doen. Met pagingrote kleurenillustraties. Makkelijk te lezen. Vanaf ca. 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Oud genoeg om de aarde te redden

 • Wat is goed, wat is kwaad?

  Oscar Brenifier

  Mag je stelen om te kunnen eten? Moet je altijd gehoorzamen aan je ouders? En: moet je anderen helpen? Dit zijn drie van de in totaal zes vragen over goed en kwaad. Om over na te denken en over te praten. Met veel stripachtige kleurenillustraties. Vanaf ca. 7 t/m 12 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Wat is goed, wat is kwaad?

 • Het gouden treinen boek

  Bundeling van zes Gouden Boekjes over treinen, zowel recente als 'Feest in de trein’ als klassieke verhalen als 'Het rode wagonnetje' en 'Heintje het treintje’. Prentvertelling voorzien van de oorspronkelijke, veelal nostalgische kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het gouden treinen boekeen werkstuk of spreekbeurt maken

De bibliotheek biedt je informatie voor je werkstuk of spreekbeurt, ook digitaal. Ingedeeld in thema's zoals de aarde, de mens, de samenleving of dieren en planten en op leeftijd.  Zo is er altijd wel een onderwerp waar jij je werkstuk over wilt maken! En heb je alle informatie bij de hand. Succes!

DOK designers zijn onze inspiratie

Als DOK designer werk je met ons aan het verder ontwikkelen van de jeugdbibliotheek. Het team bestaat uit zelfverklaarde leesexperts, boekverslinders, stripfanaten, boekverzamelaars, ontwerpers, speurtochtenbakkers, denkers en avonturiers.
Doe je mee?

jeugdlid ben je al voor € 16 per jaar

Als jeugdlid mag je maar liefst zes boeken, tijdschriften of strips tegelijkertijd mee naar huis nemen. Ook kun je e-books lenen. Tegen een kleine bijdrage leen je zelfs de leukste films, puzzels en spelletjes. Het abonnement kost € 16 per jaar of niets met de Delftpas.