Inspiratie genoeg tijdens de bijeenkomst Cultuureducatie en Taalvaardigheden

Gepubliceerd op: 14 april 2023 09:39

Op 31 maart organiseerde Cultuurhelden de inspiratiebijeenkomst ‘Cultuureducatie en Taalvaardigheden’. Uitgenodigd waren leerkrachten, kunstdocenten en educatiemedewerkers die lesgeven aan kinderen in het primair onderwijs in Delft (op school of buiten school). Cultuurhelden wil met dit soort bijeenkomsten zorgen voor kennisdeling op het gebied van cultuureducatie. Die kennisdeling zorgt dan weer voor meer deskundigheid, en voor inspiratie.

met drie sprekers van start

Drie sprekers vertelden eerst plenair over hun vakgebied en de relatie daarvan met taalontwikkeling.

  • VTS (Visual Thinking Strategies) is een methode om naar kunst te kijken en erover te praten. Anita Gosschalk Liemburg leidt met twee anderen de Stichting VTS Nederland. Ze gaf een mooi inkijkje in hoe VTS is ontstaan en hoe het werkt. En heel bijzonder: taalverrijking was helemaal niet het doel van VTS, maar bleek wel een van de resultaten te zijn.
  • Marjolein Gijzel is kunstdocent muziek, en gespecialiseerd in de relatie tussen muziek en taal. Haar presentatie liet de aanwezigen in 1 woord vertellen wat muziek voor hen is. Een aantal van deze woorden: energie-verbinding-leven-vrijheid-emotie-dans-beweging-rust-afleiding-uitlaatklep-vrolijkheid. Marjolein liet de deelnemers meteen deelnemen aan een ‘energizer’ en onderbouwde haar verhaal met film en geluid. 
  • ‘Creatief schrijven-topper’ én DOK-medewerker Peet van Duijnhoven vertelde over de meerwaarde van creatief schrijven: eigen associaties en herinneringen worden op een speelse manier gebruikt. Doordat er vaste kaders worden gegeven en er geen goed of fout is, kunnen deelnemers vrijuit werken met taal. Het plezier en het gebruik van extern materiaal stimuleren de taalontwikkeling.   

inspirerende workshops

Daarna volgden de workshops VTS, Muziek en taal, en Creatief schrijven. In de workshops mochten de deelnemers zelf in actie komen. Hoe werkt dat nou, creatief schrijven? VTS, hoe is dat als je het zelf ervaart? En is dat iets voor mij, om met leerlingen te doen? Muziek en taal combineren, hoe werkt dat in de praktijk? De deelnemers gingen enthousiast en geïnspireerd weg. Een deelnemer van de workshop creatief schrijven riep ‘Ik wil het gelijk morgen al uitproberen!’ En een deelnemer aan de workshop Muziek en taal mailde later ‘Hartelijk dank voor de geweldige middag. Ik ging naar huis met een rugzak vol waardevolle ervaringen en allemaal praktische voorbeelden om mee te werken.’ De sprekers werden blij van de uitwisseling met deelnemers, waardoor zij ook weer nieuwe ideeën opdeden. Kortom, er is veel kennis gedeeld en inspiratie gegeven. Cultuurhelden heeft ondertussen besloten om deze inspiratiebijeenkomsten om het jaar te organiseren, dus je hoort begin 2025 van ons over de volgende bijeenkomst!  

Cultuurhelden is de Delftse uitvoerder van de landelijke regeling Cultuureducatie met Kwaliteit en wordt gefinancierd door het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft.

Op de foto: de workshop ‘Muziek en taal’ door Marjolein Gijzel 
Fotografie: Marco Zwinkels 

meer over Cultuurhelden