Monseigneur Bekkersschool wordt Cultuurheldenschool!

Gepubliceerd op: 13 maart 2024 17:54

Sinds 1 januari 2024 is het officieel: de Monseigneur Bekkersschool is nu ook een Cultuurheldenschool, net als 15 andere scholen in Delft.

Als je deze kleine school in de wijk Voorhof binnenstapt vallen een paar dingen op. Wat een heerlijke lichte ruimtes! En: wat leuk dat iedereen elkaar kent! Op deze school wordt gewerkt met een internationale methode, het International Baccalaureate Primary Years Programme (PYP). Dat is een methode waarin kinderen onderzoekend leren, aan de hand van thema’s die elk jaar weer terugkomen. Een van die thema’s is bijvoorbeeld ‘Hoe we ons uitdrukken’. In elk jaar wordt zo’n thema weer anders uitgewerkt.

Het Primary Years Programme helpt leerlingen zelfstandig onderzoek te doen. Ze raken geoefend in creatief en conceptueel denken. ‘Daarnaast we willen we meer handvatten voor het creatief werken, echt aan de slag met de kunstdisciplines’ zeggen directeur Marianne en ICC-er Christel. Ze beseffen dat een Cultuurheldentraject de school kan verrijken. Op de foto ondertekent Marianne de overeenkomst met DOK Cultuurhelden.

Adviseur Cultuurhelden Angela Kok werkt met de school verder aan het verkennen van de mogelijkheden. Samen hebben zij besloten dat er binnenkort kunstdocenten op school komen om beeldende lessen te geven. Hoe zorg je dat ontdekken en uitproberen in een kunstles net zo belangrijk is als een eindresultaat? Welke technieken en materialen bestaan er, en hoe kun je ermee werken? Er gaat bijvoorbeeld met krijt gewerkt worden, er worden animaties gemaakt, en een van de kunstdocenten komt de leerlingen verrassen met het werk van Kandinsky. De leerlingen gaan tijdens zo’n les aan de slag met een eigen creatieve verwerking. De leerkrachten blijven erbij, voor hen is het leerzaam om te zien wat er allemaal kan.

Na de kennismakingsperiode van DOK Cultuurhelden gaan leerkrachten en kunstdocenten steeds meer samenwerken. Zo komen die handvatten uiteindelijk precies waar ze nodig zijn.

Wil je meer informatie? Neem contact op met adviseur DOK Cultuurhelden Fien Kester: f.kester@dok.info

DOK Cultuurhelden is de Delftse uitvoerder van de landelijke regeling Cultuureducatie met Kwaliteit. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft zijn de financiers.

meer over Cultuurhelden