Muurschildering Dalton Eglantier Buiten

Gepubliceerd op: 17 mei 2024 14:07

Op de buitenmuur van de kersverse Cultuurheldenschool Dalton Eglantier Buiten prijkt sinds kort een vrolijke muurschildering!

Kersverse Cultuurheldenschool Dalton Eglantier Buiten besloot dat er een muurschildering mocht komen op een saaie witte buitenmuur van de school. En dat de leerlingen die muurschildering zelf zouden ontwerpen en maken, met begeleiding van een kunstdocent. De Cultuurheldenadviseur van de school, Angela Kok, vond dat dit echt iets was voor kunstdocent Yarah Winkelaar. ‘Ja!’ zei Yarah. Maar hoe pak je zoiets aan?  

Fruit op de muur

Yarah heeft verdeeld over het schooljaar, van september 2023 tot en met april 2024, met alle leerlingen van de Dalton Eglantier Buiten aan de muurschildering gewerkt. Ze begon met voorbereidende lessen. In die lessen heeft ze met de leerlingen geoefend met schilder-vaardigheden. Daarvoor gebruikte ze gewone schoolverf. Ze inspireerde de leerlingen met het werk van Sonia Delauney en Gillian Ayres. De muurschildering zou gaan over wat de school voor de leerlingen betekent. Ook daar gingen de voorbereidende lessen over. De leerlingen werkten met uitgeknipte woorden waarmee ze gedichten maakten, ze werkten aan collages en ze brainstormden over wat er voor hen allemaal belangrijk is aan school. Yarah had zich voorgesteld wat de leerlingen daarover zouden zeggen, het grappige was dat er hele andere dingen uitkwamen. Ze vertelden over schoolfruit, de pauze, het kamp (de leerlingen van groep 8), dat ze Snappet-lessen krijgen, en hoe superleuk de gymlessen zijn. Ze vertelden ook over de 5 kernwaarden van Daltononderwijs, bijvoorbeeld ‘reflectie’ en ‘samenwerking’. Wat ook vaak werd genoemd: petten! Dalton Eglantier Buiten is een Kanjerschool, waar een systeem met gekleurde petten wordt gebruikt. De verschillende kleuren petten geven aan ‘hoe je pet staat’, dus wat voor houding of emotie bij jou op dat moment overheerst.  

Het klopt helemaal!

Vrijwel alles wat de leerlingen noemden, is terug te vinden in de muurschildering. Die werd uiteindelijk op de buitenmuur geschilderd door de leerlingen van de groepen 5 tot en met 8. Daarvoor werd speciale buitenverf gebruikt, zodat iedereen lang kan genieten van de muurschildering. De groepen 1 tot en met 4 schilderden op de ramen van de school. Yarah vertelt: ‘De leerlingen waren zo tevreden, dat bijna alles wat zij genoemd hadden ook terug te zien was! Ze hadden het gevoel ‘Ja, dit klopt helemaal’. Soms was het wel even zoeken naar hoe je nu iets laat zien dat voor jou belangrijk is. Hoe beeld je bijvoorbeeld ‘samenwerking’ uit? In de muurschildering is dit begrip uitgebeeld als een rij leerlingen die naast elkaar staan. Het resultaat is geweldig, alle leerlingen zijn er blij mee. Reacties waren vaak meer geluiden dan woorden, zoals bijvoorbeeld Oooh! of Wow!’  

Een uithangbord van de school

Cultuurcoördinator en leerkracht van de school Amber Vonck laat weten hoe de reacties op de muurschildering zijn na de onthulling op Koningsdag: ‘Wat is iedereen op school enthousiast over de muurschildering! Het kunstwerk is zichtbaar vanaf het schoolplein, en het ziet er heel mooi en kleurrijk uit. De kinderen vertellen nog iedere dag trots over de ideeën die ze zelf hebben aangedragen voor de muurschildering. Het wordt echt als een uithangbord gezien voor onze school. Dit was een heel fijne samenwerking met Cultuurhelden. Wij opperden als school: ‘Kunnen de kinderen samen met een kunstenaar die muur vullen?’ en Cultuurhelden hielp ons dat idee uit te werken. De kinderen hadden veel inspraak, en het geheel is met zorg begeleid tot een prachtig resultaat waar we nog jaren plezier van zullen hebben!’ 

Enthousiast geworden en meer weten over DOK Cultuurhelden? Neem contact op met adviseur Fien Kester: f.kester@dok.info 

Meer over Cultuurhelden