Themaroute infocollectie

Gepubliceerd op: 30 november 2022 13:09

De informatieve boeken bij DOK in OPEN zijn opnieuw ingedeeld! Hieronder lees je waarom we dit hebben gedaan, hoe de collectie nu is ingedeeld en hoe je jouw favoriete boek opzoekt.

Nog even terug naar de oude situatie. Tot nu toe waren de boeken van de informatieve afdeling ingedeeld op hoofdthema's, bijvoorbeeld Koken en Reizen. Alle boeken binnen dat hoofdthema waren vervolgens gesorteerd op de naam van de schrijver, op alfabetische volgorde. Zo kon je een boek vinden als je de naam van de schrijver wist. Of je kon door alle kasten heen snuffelen naar iets wat je interessant leek. 

Waarom is het opnieuw ingedeeld?

DOK zoekt altijd naar nieuwe manieren om onze collectie inspirerend en laagdrempelig in te richten. Daarom hebben wij onderzoek gedaan naar wat onze leden prettig zouden vinden.

Uit dat onderzoek is gebleken dat de meeste mensen (85%) niet naar de informatieve afdeling komen met een specifiek boek in gedachten. In plaats daarvan neuzen veel mensen liever rond, of zoeken ze een boek over een bepaald onderwerp. Maar omdat de hoofdthema's erg groot waren, was het nog niet zo makkelijk om een boek over een bepaald onderwerp te vinden. Alle verschillende onderwerpen binnen een hoofdthema stonden door elkaar, omdat de boeken op de naam van de schrijver gesorteerd waren. Dat moest anders!

DOK Wereld, onze jeugdafdeling, heeft al sinds 2018 een themaroute. Daar staan de boeken niet meer op alfabetische volgorde, maar vind je alle boeken (fictie en non-fictie) over een bepaald onderwerp bij elkaar. En dat werkt heel goed! We hebben veel enthousiaste reacties van kinderen en ouders gekregen, ze zijn meer informatieve boeken gaan lenen, en ontdekken meer boeken die ze anders niet zouden hebben gevonden. Dat succes leidde tot een nieuw idee... Wat als we de informatieve boeken ook op die manier gaan indelen?

Omdat wij denken dat dit onze bezoekers meer gemak en meer leesplezier gaat opleveren, hebben we de sprong gewaagd. We hebben de hele collectie omgegooid!

Hoe is de collectie nu ingedeeld?

De nieuwe themaroute bestaat op dit moment uit 58 subthema's. Die volgen elkaar in logische volgorde op, waardoor ze samen een route vormen. Zo staat Koken bijvoorbeeld naast Dieet, en die weer naast Beweegsport. 

De thema's zijn in delen gehakt, en elk deel heeft een eigen kleur gekregen. Deze kleuren hebben geen betekenis, maar ze zijn een wegwijzer. Doordat elk boek een kleur heeft, kun je ze op thema terugvinden in de kast van die kleur. 

Deze unieke indeling zorgt ervoor dat je makkelijk een mooi boek kan vinden aan de hand van jouw interesses én misschien zelfs met een boek naar huis gaat dat je anders niet gekozen zou hebben.  

Hoe vind ik een boek in de themaroute?

Alle boeken staan nu op een andere plek - dat kan even wennen zijn. Daarom leggen we hieronder uit hoe het nu werkt. Kom je er niet uit of heb je vragen? Onze medewerkers staan natuurlijk voor je klaar om de themaroute uit te leggen en je te helpen jouw boek te vinden. 

Snuffelen en nieuwe boeken ontdekken:

Heb je een bepaald onderwerp waar je meer over zou willen lezen? Zoek dat onderwerp dan op op het routebord. Zo weet je bij welke kleur je moet kijken. Vervolgens ga je naar de kast van jouw kleur, en kijk je naar de stickers op de ruggen van de boeken. Alle boeken uit een subthema staan netjes bij elkaar. Heb je jouw subthema gevonden, dan zijn dat de boeken waar je uit kan kiezen!

Een specifiek boek opzoeken:

Heb je een specifiek boek in gedachten? Dan kan je in de catalogus opzoeken bij welke kleur en welk subthema deze staat. Vervolgens ga je naar de kast van jouw kleur, en kijk je naar de stickers op de ruggen van de boeken. Alle boeken uit een subthema staan netjes bij elkaar. Heb je jouw subthema gevonden, dan moet jouw boek hiertussen staan!

Let op: op dit moment wordt er nog hard gewerkt om alle boeken op de juiste plek te zetten. Bovendien kan het zo zijn dat er subthema's bij komen of vervallen, als dat beter aansluit bij de collectie. Vraag het daarom gewoon aan een van onze medewerkers als je iets niet kan vinden!

Kom langs om de themaroute te leren kennen

De beste manier om de nieuwe themaroute te leren kennen, is door hem zelf te komen ervaren. Kom gauw langs bij DOK in OPEN, snuffel door de nieuwe thema's en laat je inspireren!