ontdekken zonder te verdwalen

Met de DOK themaroute vind je altijd een leuk boek!

Niks is zo fijn als een lekker boek waar je om moet lachen, waarin je avonturen meebeleeft of waar je jezelf in herkent. En dan is het uit en wil je het liefst wéér zo’n boek! Maar in welke kast of op welke plank in de bibliotheek moet je zoeken? Wij willen dat alle kinderen zelf makkelijk boeken kunnen uitzoeken op een intuïtieve manier. Want als je graag leest wil je best wat moeite doen voor een fijn boek. Maar wat als je niet van lezen houdt, niet weet waar te beginnen of een beetje bang wordt van al die kasten vol boeken? Zomaar om tips vragen durft niet iedereen. 

DOK Wereld 
Bij DOK bieden we je een ingang in de wereld vol boeken. Onze unieke plaatsing zorgt ervoor dat je makkelijk een leuk boek kan vinden aan de hand van jouw interesses én misschien zelfs met een boek naar huis gaat dat je anders niet gekozen zou hebben.  

Al onze jeugdboeken zijn verdeeld over drie werelden. In de Torteltuin staan de boeken voor de hele kleintjes, tot ongeveer 6 jaar. Ben je zo tussen de 6 en 9 jaar, dan vind je je boeken op de Wegisweg. En ga je richting de 14 jaar, dan ontdek je jouw boek bij Metropolis. Per afdeling hebben we allerlei boeken over een bepaald onderwerp bij elkaar staan. Niet meer op alfabet, en informatieve boeken staan tussen verhalende boeken. 

Dit hebben wij niet in ons eentje verzonnen. We hebben aan de DOK Designers gevraagd hoe zij hun leukste boeken zouden willen zoeken en vinden. De DOK designers zijn kinderen uit Delft die met ons meedenken over van alles wat met hen te maken heeft. Samen met hen hebben wij deze themaroute van begin tot eind bedacht. 

Hoe werkt het? 
Alle thema’s hebben een duidelijke kleur en plaatje. Zo vind je nog makkelijker de weg. Ze hebben namen die aanspreken en soms verrassen. Zo staan boeken over huisdieren bij ons onder ‘aaibare dieren’ en gedichtenboeken bij ‘mooie woorden’. Ze maken nieuwsgierig en helpen je ook om eens iets nieuws te ontdekken. 
En heb je al je boeken van je favoriete thema uit? Dan kijk je gewoon in de kast ernaast, want we hebben de thema’s die goed bij elkaar passen naast elkaar gezet. Hierdoor heb je een route waarmee je onze hele collectie kan ontdekken. 

Wennen 
Het is best even wennen, zo’n nieuwe manier van een boek uitzoeken. Maar wij zijn niet bang om iets op een andere manier te doen dan wat iedereen gewend is. Zéker niet als we geloven dat iets echt werkt. En dat doet deze manier van indelen. We krijgen veel positieve reacties en er zijn inmiddels bibliotheken in binnen- en buitenland geïnteresseerd in hoe wij DOK wereld hebben ingedeeld. We praten veel met kinderen die boeken komen uitzoeken en zo wordt de indeling steeds beter. We leren van elkaar! Heb je een vraag over de themaroute of een goed idee? Je mag ons altijd mailen op info@dok.info!