Filmhuis Lumen


 • Disciplines

  Film

 • Doelgroepen

  Onderbouw + bovenbouw

 • Startdatum

  1 oktober 2023


Het programma

Maximum aantal leerlingen: 150, verspreid over 2 zalen
Duur activiteit: 30 minuten + lengte van de film
Locatie: Filmhuis Lumen, Doelenplein 5, 2611 BP, Delft
Prijs: Afhankelijk van filmkeuze en aantal leerlingen

Leerlingen komen film kijken in Lumen en worden welkom geheten in het filmhuis. Wat is een filmhuis eigenlijk? Zijn ze al wel eens in een filmhuis geweest? En wat maakt een filmhuis anders dan een bioscoop?

Na dit welkomstwoord worden de leerlingen kort voorbereid op de film die ze gaan kijken. Waar gaat de film over, wat zijn de thema‚Äôs, wat is het filmgenre etc.

Filmkeuze:

Lumen biedt een mooie en sterke selectie aan films waar de scholen uit kunnen kiezen, allemaal voorzien van lesmateriaal. Identiteit staat in de breedste zin van het woord centraal. Van vriendschap in Close (leerjaar 5, 6), een plek vinden in de maatschappij in Rocks (leerjaar 3 t/m 6) of De Belofte van Pisa (leerjaar 1 t/m 6), of klimaat en activisme in I Am Greta over Greta Thunberg (leerjaar 1 t/m 4).

Na afloop van de film gaat een moderator kort in gesprek met de leerlingen. Welke gevoelens en gedachten roept de film op? Welke filmische elementen heeft de filmmaker ingezet? Op deze manier leren leerlingen te reflecteren en ontwikkelen ze een kritische blik om zo meer betekenis aan een film te geven. Ook krijgen de scholen lesmateriaal mee met verwerkingsopdrachten. 

Het is mogelijk om andere dan bovenstaande filmtitels te kiezen. Dit kan in overleg en
op advies van Lumen worden gedaan.


Leerdoelen

 • 38. De leerling leert een eigentijds beeld van de eigen omgeving, Nederland, Europa en de wereld te gebruiken om verschijnselen en ontwikkelingen in hun omgeving te plaatsen. 
 • 43. De leerling leert over overeenkomsten, verschillen en veranderingen in cultuur en levensbeschouwing in Nederland, leert eigen en andermans leefwijze daarmee in verband te brengen, leert de betekenis voor de samenleving te zien van respect voor elkaars opvattingen en leefwijzen, en leert respectvol om te gaan met seksualiteit en met diversiteit binnen de samenleving, waaronder seksuele diversiteit.
 • 48. De leerling leert door het gebruik van elementaire vaardigheden de zeggingskracht van verschillende kunstzinnige disciplines te onderzoeken en toe te passen om eigen gevoelens uit te drukken, ervaringen vast te leggen, verbeelding vorm te geven en communicatie te bewerkstelligen.
 • 50. De leerling leert op basis van enige achtergrondkennis te kijken naar beeldende kunst, te luisteren naar muziek en te kijken en luisteren naar theater-, dans- of filmvoorstellingen.
 • 52. De leerling leert mondeling of schriftelijk te reflecteren op eigen werk en werk van anderen, waaronder dat van kunstenaars. 

Contact

Neem voor vragen over het KLIK programma contact met ons op via e-mail: klikvo@dok.info

over Filmhuis Lumen

Filmhuis Lumen is de plek voor kwaliteitsfilm in Delft. Lumen viert de filmliefde en biedt meer dan alleen maar film. Lumen biedt films voorzien van context en randprogrammering en wil daarmee verdieping aanbrengen.

ga naar de website