Theater de Veste


 • Disciplines

  Theater

 • Doelgroepen

  Verschilt per voorstelling

 • Startdatum

  14 november 2023


Voorstellingen

Het aanbod bestaat uit drie verschillende voorstellingen, die op verschillende datums worden gespeeld. De minimale afname per school is 1 voorstelling (minimaal 4 klassen). Er is 1 voorstelling per dag beschikbaar.

Ik zeg toch sorry

Datum: Donderdag 14 november en vrijdag 15 november 2023 
Doelgroep: VO klas 2 t/m 6, VMBO – HAVO- VWO
Maximum aantal leerlingen:  250 leerlingen incl. begeleiding 
Duur activiteit: 90 minuten
Locatie: Theater de Veste, Asvest 1, 2611 PK, Delft
Prijs: € 4710,-

‘Ik zeg toch sorry’ door Raymi Sambo Maakt en Theatergroep Aluin is een voorstelling over onze gezamenlijke slavernijgeschiedenis en hoe schrijnend de rollen verdeeld waren. 

In Ik zeg toch sorry komen zes acteurs bij elkaar om de viering van de afschaffing van de slavernij in 1863 na te spelen. Wat het inleven in deze historische personages doet met de acteurs zelf, hoe ze zich tot het onderwerp verhouden in deze tijd en of het van invloed is op hun onderlinge verhoudingen, wordt langzaam en pijnlijk duidelijk. Wat betekent het om anno 2023 sorry te zeggen voor iets wat zo lang geleden lijkt? 

Ik zeg toch sorry is een spannende samensmelting van geschiedenis en actualiteit. Deze voorstelling is zo’n succes gebleken dat hij in reprise is genomen. 

Recensie Jos Schuring in Scènes: 

“Naarmate Ik zeg toch sorry vordert, grijpt het me steeds meer
naar de keel. Vol schaamte loop ik aangedaan de voorstelling uit. Hulde voor Raymi Sambo en Victorine Plante die samen deze briljante voorstelling bedachten. Die titel is zo verdomd goed gekozen. Ik zeg toch sorry is toegankelijk voor iedereen. Dat maakt het ook zo razend knap.” 
 

LOS!

Datum: Maandag 5 februari en dinsdag 6 februari 2024  
Doelgroep: VO klas 2 t/m 6, VMBO – HAVO- VWO 
Maximum aantal leerlingen: 250 leerlingen incl. begeleiding
Duur activiteit: 75 minuten
Locatie: Theater de Veste, Asvest 1, 2611 PK, Delft
Prijs: € 4184,- per voorstelling (bij afname van 2 voorstellingen: € 5637,-)

LOS! van De Klassieken is een dynamische en actuele bewerking van de opera La Bohème over losbreken, loslaten en losgaan. Je bent jong en de wereld ligt voor je open. Jij gaat het anders doen. Dat weet je zeker. Je bent niet als je ouders. Geen hokjes. Geen kaders. Jij breekt los. 

Dus daar sta je. Klaar voor het leven. In de grote stad. Verliefd op haar rauwheid. Bang voor haar eenzaamheid. Je zoekt anderen. Net als jij. Je vindt ze. Het leven is net een film. Tijd om los te gaan. 

Maar de film gaat anders. Niet zoals je dacht. Woningnood. Stijgende prijzen. Homohaat. Individualisme. Geen plek voor anders. Geen plek voor samen. Geen plek voor jou. 

LOS! Is een rauwe, eerlijke en zeker ook humoristische voorstelling voor jongeren vanaf 13 jaar. De personages zijn transparant en rauw en verhouden zich tot het publiek. Een voorstelling van nu met veel verwijzingen naar de opera van toen met een verhaal dat in elke tijd plaats kan vinden. 

Theatergroep De Klassieken heeft zich gespecialiseerd in het maken van theater voor jongeren. 

Birds

Datum: dinsdag 26 maart 2024 om 14.00 uur
Doelgroep: VO klas 1 t/m 3, SVO – PRO - VMBO – HAVO- VWO
Maximum aantal leerlingen: 100 - 200 leerlingen incl. begeleiding 
Duur activiteit: 60 minuten
Locatie: Theater de Veste, Asvest 1, 2611 PK, Delft
Prijs: € 4485,-

‘Birds’ is een interdisciplinaire voorstelling van Dalton Jansen (DOX). Hoe ziet echte vrijheid eruit? Hoe deal je met de toekomst als je geen veilig nest hebt gehad? Ben je wel klaar voor de maatschappij en is de maatschappij wel klaar voor jou?

Dalton Jansen maakte deze voorstelling. Hij haalde de inspiratie uit zijn eigen jeugd. Hij groeide op in een jeugdzorginstelling en keek daar vaak uit het raam naar de vogels buiten. Ze waren vrij maar wel de hele dag bezig hun eten bij elkaar te sprokkelen. Hoe zou het hem zelf vergaan als hij straks vrij was? Zou hij het redden in de buitenwereld?

In deze 12+ voorstelling vol dans, spoken word en muziek wil Dalton laten zien dat je je uit een benarde situatie kunt vechten, al is het niet gemakkelijk.

‘Als je in een jeugdzorginstelling woont, kun je het gevoel hebben dat je een outsider bent. Ouders, vakanties, een ‘gewoon’ leven: dat ken je allemaal niet. Nadenken over de toekomst kan daarom heel beangstigend zijn. Ook is er vaak niet veel oog voor talent in dit soort instellingen. Dat ik wilde dansen, vonden ze daar bijvoorbeeld geen goed idee. Door met deze jongeren te praten en hier een voorstelling over te maken wil ik hun wensen en dromen zichtbaar maken, ze een stem geven.’


Leerdoelen

 • De leerlingen maken kennis met professioneel theater       
 • De leerlingen maken kennis met Theater de Veste (lokale culturele omgeving)        
 • Het creëren van cultureel zelfbewustzijn bij de leerlingen
 • De leerlingen leren open staan voor andere ideeën en uitingen
 • VO kerndoelen: 48, 50 en 52

Contact

Neem voor vragen over het KLIK programma contact met ons op via e-mail: klikvo@dok.info

over Theater de Veste

Theater de Veste – de stadsschouwburg van Delft – is een eigentijds multidisciplinair stadstheater. Het aanbod varieert van spraakmakend theater tot zinnenprikkelende dans, van het beste cabaret tot innovatieve wetenschappelijke events, zowel nationaal als internationaal. Per seizoen vinden er ruim 250 voorstellingen, evenementen en programma’s plaats.

ga naar de website