jeugd 9-14 jr


thuistips

de stripgang is open

De strips hebben een eigen plek gekregen. En wat voor een plek! Wat eerst een normale gang was, is nu een echte stripgang: voor een mooie muurschildering staan bakken vol met strips. Kom snel een kijkje nemen! 

De stripgang was een idee van onze DOK Designers. Zij denken met ons mee over activiteiten en de inrichting van de bibliotheek. 

Het omtoveren van de gang is gedaan door Atelier LAK en Isra Paez. 

BiebBouwers: een Minecraftchallenge

Ben jij gek op Minecraft? Dan hebben wij prachtige uitdaging voor jou: Biebbouwers, de Minecraftchallenge van de bibliotheek.

Challenge #5: Bouw de bunker van de Atlantikwall!
Voor deze challenge gaan we terug in de tijd, naar de Tweede Wereldoorlog. We zien een verzetsstrijder die een bunker in de Zuid-Hollandse duinen fotografeert. De geallieerden willen weten hoe zo’n bunker er van binnen en van buiten uitziet. De BiebBouwers krijgen de gevaarlijke opdracht dit voor hen uit te zoeken en na te bouwen.

Stuur voor 19 oktober screenshots of een filmpje van jouw bouwwerk naar BiebBouwers@probiblio.nl en maak kans op een prijs!

wat voor taalbaas word jij?

De komende weken leer je bij jouw favoriete taalbazen dé trucjes met taal. Of dat nou voor een podcast, vlog, een verhaal of leuke songtekst is. Taalbaas geeft iedereen tussen de 12 en 18 jaar de kans om deze zomer workshops te volgen bij de leukste schrijvers, acteurs, journalisten, spoken word artiesten en cabaretiers van Nederland. En het leukste? Het is helemaal gratis en voor niks! maak een creatief dagboek

 

Laat je inspireren door de kunstenaars Mon Colonel & Spit en maak op een creatieve wijze je eigen (corona)dagboek. 

lees, kijk en vergelijk

De brief van de koning is nu niet alleen te lezen maar ook te zien. Van het verhaal is namelijk een serie gemaakt voor Netflix. Benieuwd naar de spannende avonturen van Tiuri? Lees het boek en kijk de serie.

Er zitten trouwens een paar verschillen tussen het boek en de serie. Kan jij ze allemaal ontdekken?  

door de ogen van de architect

Bij deze door de ogen van… ga je in je omgeving kleine vormen onderzoeken, die je tof zou vinden om als inspiratie te gebruiken voor juist enorme gebouwen! 
Maak foto’s; bouw; vouw; knip of gebruik digitale middelen om een gebouw te construeren.   
 
Heel veel plezier in je zoektocht naar architectonische vormen! 


DOK daagt je uit

Word jij ook zo vrolijk van TikTok? Maak je zelf filmpjes of kijk je vooral naar filmpjes?  DOK maakt op TikTok natuurlijk boekenfilmpjes @dokleeslol. Laat ons zien op welke plekken jij thuis leest #ikleesthuis, doe een dansje met #boekendans en laat zien hoe leuk lezen is #leeslol.

corona in het klein

Met humor beelden we een groot probleem (Corona) in het klein uit. Speelgoed poppetjes met tekstballonnetjes beelden uit hoe jij deze Corona tijd ervaart en wat typisch is voor deze tijd. Maak daar foto’s van en stuur deze naar h.zoontjens@dok.info

zelf een verhaal schrijven

Boeken kun je natuurlijk lezen, maar je kan er ook één zelf schrijven. Bekijk de tips hieronder, pak je laptop, tablet of gewoon pen en papier en…. schrijven maar!


machine achtbaan

Laat jezelf inspireren door deze kettingreactie en bouw er zelf één samen met je vader, moeder en/of grote broer en zus!

korte film festival

My Darling Quarantine is een initiatief van het online filmtijdschrift Talking Shorts. Laat je thuis inspireren door films die door programmeurs van de grootste filmfestivals geselecteerd zijn. Wel even naar beneden scrollen voor de films.

lekker lezen

Je kan gewoon een nieuw boek bij ons lenen. Kom langs of reserveer een boek via MijnDOK. Straks zit jij weer lekker te lezen in je nieuwe boek.


nieuwe boeken

 • Onderzoek: Stengels

  Lindsey Lowe

  Wat zijn stengels, hoe groeien ze en wat voor soorten zijn er? Lees van alles over de stengels van een plant, ook hoe de mens en dieren ze kunnen gebruiken. Met twee doetips en veel kleurenfoto's. Vanaf ca. 8 t/m 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Onderzoek: Stengels

 • Het fietsboek

  Paul De Moor

  Wist je dat de uitvinding van de fiets te maken had met een overvloed aan paardenpoep? En dat de eerste fiets niet eens pedalen had? Lees van alles over de fiets, zoals grappige feitjes, technische uitleg en over de geschiedenis. Met vlotte lijntekeningen in kleur. Vanaf ca. 10 t/m 15 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het fietsboek

 • De ergste juffen en meesters van de wereld

  David Walliams

  Tien grappige en ondeugende verhalen over meesters en juffen, die nog veel erger zijn dan de grootste ettertjes uit de klas. Over o.a. de duistere obsessie van een wiskundeleraar voor ballen en de barbaarse kantinejuf Kletz. Met veel grappige tekeningen in kleur. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De ergste juffen en meesters van de wereld

 • Op zoek naar Tom bij de Romeinen

  Fatti Burke

  Tom gaat terug in de tijd en bezoekt het oude Romeinse Rijk. Hij ziet onder meer het Forum (een marktplein), het circus, aquaduct en het Colosseum, waar gladiatoren met elkaar vechten. Vrij groot prentenboek met kleurenillustraties waarop veel te zien is en grappige zoekopdrachten. Vanaf ca. 8 t/m 11 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Op zoek naar Tom bij de Romeinen

 • Honden

  Pat Jacobs

  Hoe is het om een hond te hebben? Lees van alles over soorten honden, de verzorging, gedrag en opvoeding. Met veel kleurenfoto's en kennisvragen. Makkelijk te lezen. Vanaf ca. 8 t/m 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van HondenDOK designers zijn de inspiratie voor DOK

De DOK designers werken met DOK aan het verder ontwikkelen van de jeugdbibliotheek. Het team bestaat uit zelfverklaarde leesexperts, boekverslinders, stripfanaten, boekverzamelaars, ontwerpers, speurtochtenbakkers, denkers en avonturiers.

jeugdlid ben je al voor € 16 per jaar

Als jeugdlid mag je maar liefst zes boeken, tijdschriften of strips tegelijkertijd mee naar huis nemen. Ook kun je e-books lenen. Tegen een kleine bijdrage leen je zelfs de leukste films, puzzels en spelletjes. Het abonnement kost € 16 per jaar of niets met de Delftpas.

hulp bij werkstukken en spreekbeurten

Moet je een werkstuk maken of een spreekbeurt houden en kun je wat hulp en informatie gebruiken? Wij kunnen je online op weg helpen én via Skoolzone in DOK Voorhof.