Gloednieuwe verdiepingstraining DOK Cultuurhelden voor kunstdocenten

Gepubliceerd op: 9 februari 2024 15:37

Trainer en kunstdocent theater Renske Hoeksema gaf op 5 februari 2024 de eerste ‘verdiepingstraining Cultuurhelden’ aan 14 kunstdocenten. Wat houdt die training in?

Kunstdocenten zijn experts in het maken en uitvoeren van lessen. Ze werken vaak voor verschillende opdrachtgevers, die allemaal weer een eigen insteek hebben. Bij Cultuurhelden bieden we nieuwe kunstdocenten een basistraining aan. Daarin vertellen we onder meer wat Cultuurhelden doet, en wat we van een kunstdocent verwachten.  
 
De verdiepingstraining die we nu introduceren gaat dieper in op het werken op scholen. Cultuurhelden heeft een speciaal lesmodel ontwikkeld om een kunstles te maken. Hoe bouw je een kunstles op via dat lesmodel? Waar gaat de les precies over, en wat is eigenlijk het doel van de les? Hoe begeleid je de leerlingen in stapjes naar een eigen creatieve verwerking? Deze training geeft de kunstdocenten handvatten om hun eigen expertise te gebruiken binnen de werkwijze van Cultuurhelden.  
 
De deelnemers gingen meteen aan de slag met het maken van eigen Cultuurhelden-lessen. Dat deden ze in groepjes. ‘Samen werken aan een lesplan was heel waardevol!’ vertelde een van de kunstdocenten. Een ander zei ‘Erg leuk om samen te werken met iemand uit een andere kunstdiscipline’.  
 
Deze proefversie van de verdiepingstraining zal met de feedback van de kunstdocenten nog sterker worden. Voorbeelden van feedback: ‘Ik had nog meer tips willen uitwisselen met de anderen’ en ‘Ik miste concrete voorbeelden van hoe je tot een lesdoel komt’. De trainingen van Cultuurhelden blijven continu in ontwikkeling, heel fijn dat we zulke specifieke feedback krijgen. De kunstdocenten vertrokken met nieuwe inzichten. ‘Goed om te weten dat de stappen in het lesmodel soms ook in een andere volgorde gebruikt kunnen worden’ lazen we in de feedback van een kunstdocent. En: ‘De onderdelen verkenning en bagage zijn nu veel duidelijker voor me’. We zagen ter plekke ontwikkelde lessen, compleet uitgewerkt in de stappen van het Cultuurhelden-lesmodel. Wil je meer weten over het Cultuurhelden-lesmodel? Bekijk het hier.  

Over Cultuurhelden

Cultuurhelden is de Delftse uitvoerder van de landelijke regeling Cultuureducatie met Kwaliteit en wordt gefinancierd door het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft. 

Meer over Cultuurhelden