Vindplaats Rembrandtschool officieel geopend

Gepubliceerd op: 15 oktober 2021 14:54

Woensdag 13 oktober opende wethouder Lennart Harpe de Vindplaats, de nieuwe schoolbibliotheek, van de Rembrandtschool.

Eindelijk kon het openingsfeest van de Vindplaats op de Rembrandtschool doorgaan. Samen met leerlingen uit groep 6/7 en Margot Nicolaes, directeur van DOK, opende wethouder Harpe met een grote schaar de nieuwe bibliotheek. De school is heel blij met de mooie bibliotheek, die mede dankzij financiering van de gemeente mogelijk is gemaakt. Ook wethouder Harpe is enthousiast over de gezellige ruimte en de mooie boeken. Hij feliciteert de school met de mooie ‘talige huiskamer’: ‘De Vindplaats is de plek om boeken te zoeken, prenten te bekijken, te lezen en erover te praten. En dat is goed voor de taalontwikkeling. Bedenk maar een onderwerp en hier vind je het thema én het boek’.

Multifunctioneel gebruik

De Vindplaats is vorig jaar al in gebruik genomen door de school, maar door corona was het niet eerder mogelijk om een mooi openingsfeest voor de leerlingen te organiseren. Angela van Kleef en Yvonnette Schollaart, de directie van de Rembrandtschool, hebben goede ervaringen met de Vindplaats. ‘De ruimte wordt door ons voor meer dingen gebruikt. De huiselijke sfeer zorgt voor een uitdagende leeromgeving. Iedereen wil er zijn. Elke dag is een collega in de Vindplaats aan het werk met leerlingen, individueel of in kleine groepjes. Zo wordt er in de Vindplaats onder andere geoefend met lezen en krijgen leerlingen extra rekenbegeleiding en lessen creatief schrijven. Het is een fijne plek voor onze specialisten om in hun specialisme kinderen te begeleiden en te laten ontwikkelen. Kinderen zijn er ook vaak zelfstandig aan het werk. We merken dat ze het fijn vinden om er te zijn. Ze vinden er leuke en uitdagende boeken.’

Wekelijks is de vaste leesconsulent van DOK in de Vindplaats. Zij organiseert voor alle groepen een programma om het lezen te bevorderen, adviseert de leerlingen bij de keuze van een boek, promoot boeken en praat met ze over boeken. ‘Dat is voor mijn collega’s ook heel inspirerend’, aldus Schollaart. Op deze manier draagt DOK bij aan de lees- en taalontwikkeling van de leerlingen. Plezier in lezen betekent dat kinderen meer gaan lezen en dat zorgt voor een hoger taal- en leesniveau.

Themaroute

De boeken in de Vindplaats staan op thema ingedeeld. Dit unieke concept kennen de leerlingen al van DOK in OPEN en DOK Voorhof. De thema-indeling is door kinderen zelf, de DOK-designers, uitgedacht: zij leerden DOK dat niet de schrijver belangrijk is bij het kiezen van een boek, maar het onderwerp. Lees- en informatieboeken van eenzelfde thema staan hier bij elkaar. De ervaringen met de themaroute zijn ook op deze school positief. Kinderen kiezen sneller boeken die ze eerder niet gevonden zouden hebben. Het inspireert ze om eens wat anders te gaan lezen.

Foto: Marjolein Jense

over de Vindplaatsen

over de themaroute