vrijwilligers

Bij DOK werken ongeveer 200 vrijwilligers. Mede door hun inzet kunnen wij de Delftenaren (nog) meer persoonlijke aandacht geven en Delft maken tot een taalrijke stad. Als vrijwilliger zet je je in voor mensen met een taalachterstand, een taalvraag, een boekenwens of je maakt bezoekers wegwijs in OPEN. Er zijn verschillende projecten waar je een belangrijke bijdrage aan kunt leveren.

 

 


Taalhuis

Het Taalhuis is een informatiepunt in DOK Voorhof voor iedereen die (beter) Nederlands wil leren spreken, lezen en schrijven en voor ouders die hun kind graag zouden willen voorlezen.

lees meer

Taalvisite

Vrijwilligers gaan 15 weken lang ‘op visite’ bij een gezin. Zij lezen de kinderen (interactief) voor en ondernemen allerlei taalactiviteiten.

lees meer

Vliegende Bieb

Voor wie fysiek zelf niet in staat is een bezoek aan DOK te brengen, bezorgen vrijwilligers van DOK boeken en andere materialen op afspraak aan huis.

lees meer


Living Library

Living Library

Tijdens een editie van Living Library gaan bezoekers in gesprek met een 'levend boek': iemand die in het dagelijks leven veel te maken heeft met vooroordelen, zoals mensen met een onalledaagse achtergrond of overtuiging.

lees meer

Vacatures

Vacatures

Lijkt het je leuk om als vrijwilliger bij te dragen aan (een van) deze projecten? Regelmatig zijn we op zoek naar nieuwe vrijwilligers!

bekijk vacatures


Gert Jansen

Gert is sinds kort met pensioen. Hij werkte jaren als analist bij de politie. Nu is hij 'Taalmaat' van een vluchteling uit Irak.

lees meer

Linda Paap

Linda heeft een fulltime baan. Daarnaast brengt ze, als vrijwilliger, af en toe boeken naar een oudere dame.

lees meer

Arie Boer

Arie stond jaren voor de klas. Sinds een paar jaar zet hij zijn ervaring in als taalvrijwilliger bij DOK.

lees meer


veelgestelde vragen

Behoort taalonderwijs niet tot het takenpakket van school?

De kinderen die doorverwezen worden naar Taalvisite kunnen hun achterstand zonder extra begeleiding niet meer inhalen. Bovendien is, door allerlei bezuinigingen in het onderwijs, individuele begeleiding onder schooltijd bijna niet meer mogelijk. DOK is voor de scholen een ondersteunende partner in het lees- en taalonderwijs.

In Nederland leert iedereen toch lezen en schrijven?

In Nederland is 10% van de bevolking laaggeletterd. Dit zijn 1,5 miljoen inwoners waarvan 1 miljoen autochtone Nederlanders zijn. Ook betreft het niet alleen oudere mensen, 15% van jongeren in de leeftijd van 15-25 jaar is functioneel laaggeletterd.

Is het erg als je niet goed leert lezen?

Als lezen moeilijk is, word je beperkt in je dagelijks leven. Op school is taal voor alle vakken essentieel: zonder goede leesvaardigheid kun je moeilijk nieuwe informatie leren of opdrachten goed uitvoeren. Ook na school blijft taal en leesvaardigheid belangrijk, bijvoorbeeld bij het schrijven van (sollicitatie)brieven, het doen van een belastingaangifte, communiceren via e-mail, het volgen van het nieuws, informatie zoeken op internet enzovoorts.

Hoe meld ik mij aan als vrijwilliger?

We zoeken regelmatig nieuwe, enthousiaste en betrokken vrijwilligers. De vacatures hiervoor kun je vinden op de pagina Werken bij DOK en op de programmapagina's zelf. Daar zie je ook hoe je je kunt aanmelden. 

Wat mag ik verwachten als vrijwilliger?

Wij zijn trots op onze vrijwilligers en vinden het belangrijk dat je goed onderlegd en met plezier aan de slag gaat. Regelmatig organiseren we daarom interessante en gezellige bijeenkomsten en praktische trainingen. De coördinatoren van de verschillende programma's staan voor je klaar als je behoefte hebt aan wat extra coaching. Bovendien ben je als vaste vrijwilliger gratis lid van DOK en krijg je 10% korting in het proeflokaal.