Vindplaats VO


de Vindplaats collectie

De collectie van elke Vindplaats is op maat gemaakt en past bij de wensen van de school. Jaarlijks vult DOK de collectie aan zodat er voor iedere leerling altijd een leuk boek te vinden is.

De inrichting van de Vindplaats is aantrekkelijk, met open kasten waarin de boeken op thema gepresenteerd worden. Fictie en non-fictie staan door elkaar. De themaroute, ontwikkeld door DOK, wordt ook toegepast in de Vindplaatsen. De ervaring leert dat leerlingen door op thema te zoeken makkelijker boeken vinden die ze leuk vinden en daardoor meer gaan lezen.

De bibliotheek wordt beheerd door vrijwilligers of medewerkers van de school. Zij stellen de Vindplaats open, helpen leerlingen bij het vinden van het juiste boek en registreren het boek in het uitleensysteem. DOK ondersteunt hierbij. 


programma Leesplezier

Met een eigen Vindplaats op school, kunnen leerlingen eenvoudig boeken lenen en lezen. Maar de Vindplaats is meer dan dat!

Om ervoor te zorgen dat leerlingen (meer) gaan lezen moeten ze geïnspireerd en gemotiveerd worden. Daarvoor heeft DOK een programma ontwikkeld: Leesplezier VO. Leerlingen maken kennis met de bibliotheek, ze bezoeken in een schooljaar beide vestigingen van DOK, ze leren hun weg te vinden in de collectie en lenen boeken die ze mee naar school nemen. Ook leren ze te praten over boeken en hun eigen leeservaringen.

Naast deze twee bezoeken is er een workshop in de klas onder leiding van de DOK-leesconsulent. Ook krijgen docenten tips en advies van onze leesconsulent over hoe ze leesbevordering tijdens de lessen kunnen toepassen. DOK stimuleert bovendien de deelname aan landelijke leesbevorderingscampagnes. Doordat leerlingen elk schooljaar deelnemen aan het programma Leesplezier worden een bibliotheekbezoek en boeken lezen vanzelfsprekend. Hun intrinsieke leesmotivatie wordt vergroot, ze gaan meer lezen en worden leesvaardiger. 


mediatheekWise

Iedere school met een Vindplaats maakt gebruik van mediatheekWise; het systeem waarmee we het lenen registreren en monitoren. Ook heeft elke school een eigen webpagina waar leerlingen onder andere een leeslogboek kunnen bijhouden. Leerkrachten kunnen informatie over boeken vinden en hun leerlingen boekentips sturen.

naar je schoolpagina

financiering

Een Vindplaats wordt gefinancierd door de school zelf en is daarmee eigendom van de school. Er zijn mogelijkheden voor bijdragen van derden. Zo draagt de gemeente Delft bij aan Vindplaatsen op meerdere scholen. Maar ook andere bronnen van extra middelen zijn mogelijk, zoals de Stichting Lezen. Wij denken daar graag over mee.


laatste nieuws

  • Een Vindplaats voor de Bernadette Mariaschool

    Delft is weer een Vindplaats rijker. Op maandag 10 oktober opende wethouder Karin Schrederhof de Vindplaats van de Bernadette Mariaschool in Delft. De opening van de Vindplaats, een door DOK beheerde en...

    12 oktober 2022

  • Menukaart Nationaal Programma Onderwijs

    Heb je de ‘Menukaart Nationaal Programma Onderwijs (NPO)’ al gezien? Hierin vind je het aanbod van verschillende Delftse organisaties die kunnen helpen de eventuele leer- en ontwikkelvertragingen bij je...

    3 maart 2022

  • Vindplaats Rembrandtschool officieel geopend

    Woensdag 13 oktober opende wethouder Lennart Harpe de Vindplaats, de nieuwe schoolbibliotheek, van de Rembrandtschool.

    15 oktober 2021

contact

Ben je benieuwd wat we voor jouw school kunnen betekenen? Neem dan contact op met Claire van Eijck via c.vaneijck@dok.info.

mail Claire