veelgestelde vragen over je lidmaatschap


Lidmaatschap

Ik wil lid worden

 

Schrijf je online in op Lid worden. Je betaalt via iDeal, of met pin bij de klantenservice. Als je je pasje hebt opgehaald bij de klantenservice kun je direct boeken lenen.
 

Ik wil mijn lidmaatschap verlengen

 

Je lidmaatschap wordt jaarlijks automatisch verlengd. Je krijgt hiervoor een factuur per e-mail. Deze factuur kun je via iDeal betalen via MijnDOK of de WISE app. Betalen kan ook met pin bij de klantenservice of bij een van de Paystations.

Je kunt ook kiezen voor een automatisch incasso. Dan wordt het bedrag automatisch
van je rekening afgeschreven. De Kort-, Gast- Lees&Schrijf en Boekstart abonnementen stoppen
automatisch. Bij de klantenservice kun je je Kort- Lees&Schrijf of Boekstartabonnement laten
omzetten naar een van onze andere lidmaatschappen. Het Gastabonnement moet elk
jaar via de klantenservice verlengd worden.

Kan ik overstappen naar een ander lidmaatschap?

 

In het eerste jaar dat je lid bent kun je alleen overstappen naar een duurder abonnement. Na het eerste jaar kun je op elk moment voor een goedkoper abonnement kiezen. Je abonnement wordt meteen omgezet en het te veel betaalde abonnementsgeld krijg je terug of wordt verrekend met de kosten voor het nieuwe abonnement.
 


Lenen

Hoeveel boeken mag ik lenen?

 

Klik hier voor alle informatie over je abonnement. In het overzicht staan alle voorwaarden voor de verschillende abonnementen.

Hoe lang mag ik de boeken houden?

Een sprinter mag je een week lenen. Sprinters kunnen niet worden gereserveerd of verlengd. Andere materialen mag je 4 weken houden en 2x verlengen, mits het boek niet gereserveerd is door een ander bibliotheeklid. De maximale leentermijn is 12 weken, hierna kan het materiaal één leentermijn (4 weken) niet op dezelfde pas geleend worden.
Tijdens de zomervakantie wordt de leentermijn verlengd naar 6 weken plus maximaal 2x 4 weken verlengen. Met een Plus abonnement mag je je boeken (m.u.v. sprinters) 8 weken houden en ook 2x verlengen.

Mijn bibliotheekboek is kwijt, kapot of nat geworden. Wat nu?

 

Als je een boek kwijt bent zorg er dan voor dat je het boek op tijd verlengt via MijnDOK of de Wise app. Meld bij de klantenservice dat het boek kwijt is. Wij gaan dan eerst kijken of het boek bij ons is. Is het nergens te vinden? Dan moet je een boekvergoeding betalen.
Als een boek, spel of dvd beschadigd is of nat geworden is kijken wij eerst of het boek te herstellen is. Lukt dat niet? Dan moet je een boekvergoeding betalen.

Wat is een inleverattentie?

 

Je krijgt 5 dagen voor de inleverdatum een inleverattentie via de mail. Als de inleverdatum geweest is krijgt je ook nog twee keer een herinnering. Je moet dan wel te-laat-geld betalen. Dat is €0,35 per boek (spel, dvd, tijdschrift) per dag. Het op tijd inleveren blijft je eigen verantwoordelijkheid, aan het wel of niet ontvangen van de inleverattentie kunnen geen rechten worden ontleend.

Kan ik boeken laten thuisbezorgen?

 

Voor mensen die slecht ter been zijn of om een andere reden niet naar de bibliotheek kunnen komen, heeft DOK de Vliegende Bieb. Er komt dan een vrijwilliger met boeken aan huis, de gelezen boeken neemt deze ook weer mee terug. Om hiervan gebrui te maken heb je een compleet lidmaatschap nodig. We maken ook eerst een afspraak met je om je te leren kennen. Kijk voor meer informatie op Vliegende Bieb, de boekendienst aan huis van DOK.

Hoe weet ik wanneer ik mijn boek moet inleveren?

Als je inlogt op MijnDOK (of in de WISE app) kun je zien wat je geleend hebt en wanneer je het terug moet brengen. Je kunt hier ook makkelijk je boeken verlengen. Vanaf het moment van verlengen mag je de boeken dan weer één leentermijn houden (standaard 4 weken, 8 weken als een DOK compleet abonnement hebt).

Kan ik iets aanvragen uit andere Nederlandse bibliotheken?

 

Ja, dit kan met de aanvraagservice. Als je online of in de app zoekt zie je soms bij een zoekresultaat dat het alleen bij een andere bibliotheek te leen is. Na ingelogd te hebben, kun je het boek zelf aanvragen. De kosten hiervan vind je op onze tarievenpagina.

Kan ik mijn materialen (boeken, tijdschriften, spellen, dvd's) in een andere vestiging terugbrengen?

 

Ja, dat kan. De materialen van de bibliotheken van Delft centrum en Voorhof zijn in beide vestigingen terug te brengen. Bekijk hier de openingstijden.

Ik heb dit boek (tijdschrift, spel, dvd) al ingeleverd, maar het staat nog op mijn pas. Wat nu?

 

Als je ziet dat een boek nog op je pas staat en je weet zeker dat je het hebt ingeleverd, probeer het dan eerst te verlengen via de WISE app of MijnDOK. Als het boek namelijk te laat is wordt er direct een boete gerekend. Neem dan contact op met de klantenservice. Wij gaan dan eerst kijken of het boek bij ons is. Is het nergens te vinden? Dan moet je een boekvergoeding betalen.

Wat gebeurt er als ik een boek te laat inlever?

Als de inleverdatum voorbij is betaal je te-laat-geld. Dit is €0,35 per materiaal per dag. Dus lever je twee boeken in die allebei een dag te laat zijn? Dan is het te-laat-geld €0,70.

Kan ik ook bij DOK lenen met een lidmaatschap van een andere bibliotheek?

 

Heb je een geldig volwassenenabonnement bij een bibliotheek buiten Delft? Dan kun je een gastleenabonnement aanvragen. Je betaalt niets extra’s voor dit abonnement. Afhankelijk van je 'thuisbibliotheek' is een gastleenabonnement geldig zolang je daar een geldig lidmaatschap hebt, of stopt het na een jaar en moet het daarna door ons gecontroleerd en opnieuw geactiveerd worden. Klik hier voor meer informatie over gastlenen.

Heb ik dit boek al eerder geleend?

Het is mogelijk om bij het uitlenen een melding te krijgen als je een exemplaar in de laatste 3 jaar al eerder hebt gelezen. Mocht je dit willen loop dan even langs bij de klantenservice of stuur een mail naar info@dok.info onder vermelding van je pasnummer zodat wij het voor je kunnen instellen.

 

In de WISE app is ook te zien welke boeken je al hebt gelezen. Ga hiervoor naar het menu eerder geleende titels.


WISE en de WISE app

Wat is WISE?

 

Wise is het bibliotheeksysteem van DOK. In de WISE app regel je al je bibliotheekzaken.
 

Staan er nog boeken op mijn pas?

 

Nadat je een boek hebt ingeleverd kun je in de WISE app zien welke boeken zijn ingeleverd. Dit doe je  onder thuis, of via het menu linksboven bij 'wat heb ik thuis'. Hier kun je ze ook verlengen. Klopt er iets niet? Neem dan contact op met de klantenservice We zoeken het graag voor je uit.

Moet ik te-laat-geld betalen?

 

In de Wise app kun je bij je menu onder details financiële posten zien of nog iets moet betalen. In de WISE app kun je via iDeal betalen. Betalen kan ook bij een van de Paystations in onze vestigingen.
Heb je liever dat wij het voor je nakijken? Kom dan naar de klantenservice. Je kunt dan direct met PIN betalen.

Heb ik dit boek al geleend? 

In de WISE app kun je in het menu eerder geleende titels zien welke boeken je al hebt gelezen.

Waar staat dit boek?

 

Als je in de WISE app rechts bovenin op het vergrootglas tikt kan je onder andere zoeken op titel/auteur of onderwerp. Je kunt zoeken in de algemene catalogus en de jeugdcatalogus

Klik vervolgens op de titel. Als je daarna op het + teken klikt in het veld exemplaren zie je ook in welke vestiging het aanwezig is en waar het staat. Onder de foto vind je meer informatie over het boek.


Reserveren en verlengen

Hoe kan ik verlengen?

 

In MijnDOK of in de WISE-app kun je je geleende en gereserveerde materialen zien. Hier kun je ze ook verlengen. Sprinters en materialen die zijn gereserveerd, kunnen niet worden verlengd.

Hoe kan ik reserveren?

 

Als je een boek wilt lenen dat al is uitgeleend, kun je het reserveren. Kijk voor de kosten van reserveren op onze tarievenpagina.
Je kunt een boek reserveren als je bent ingelogd op MijnDOK of de WISE app.

In het menu Mijn reserveringen kun je de status van de reservering bekijken. Het kan zijn dat een boek door meer leden is gereserveerd. Het boek wordt dan op volgorde van aanvraag uitgeleend.


E-books en luisterboeken

Inloggen

Ga je voor het eerst inloggen bij de Online Bibliotheek? Volg dan de volgende stappen:

 • Ga naar MijnDOK
 • Log in met je pasnummer
 • Wijzig je wachtwoord naar een zelfgekozen wachtwoord
 • Ga nu naar de website van de Online Bibliotheek
 • Log hier in met je pasnummer en je nieuwe wachtwoord
 • Registreer je vervolgens met je e-mail adres (let op, dit mailadres mag niet eerder aan een online bibliotheek account gekoppeld zijn)
 • Lees de stappen ook na op de pagina 'Hulp bij inloggen' van de Online Bibliotheek

Hoe kan ik e-books/luisterboeken lenen.

 

Check of je met jouw abonnement bij de online bibliotheek kunt lenen en hoeveel. Lees hier meer over de online bibliotheek.

Je kunt de e-books lezen op je smartphone, tablet, e-reader of pc/laptop.

Luisterboeken beluister je op een smartphone, tablet, pc/laptop. Sommige e-readers zijn ook geschikt om luisterboeken op te luisteren.

Kan ik hulp krijgen bij het lenen van e-books of luisterboeken?

Op de website van de Online Bibliotheek vind je een stappenplan om je te registreren en in te loggen.

Bij de klantenservice van DOK kun nen we je helpen met vragen over:

Met vragen over je e-reader of smartphone kun je twee keer per maand langskomen bij de Digitale Huiskamer bij DOK.

 

Kan ik e-books op de e-reader zetten zonder hulp van een pc?

Op de meestgebruikte e-readers van KOBO kan dit helaas niet. Op e-readers van Tolino, Onyx en Pocketbook kan dit in principe wel, maar af en toe zijn er problemen met de e-books van de Online Bibliotheek en deze e-readers. Het beste is om ook bij deze e-readers de boeken via de PC over te zetten.

Hieronder lees je hoe het werkt op e-readers zonder tussenkomst van een pc.
(Dit werkt dus NIET met e-readers van het merk KOBO)

Voor het overzetten van e-books op een e-reader is altijd Adobe Digital Editions nodig. De app-versie van Adobe Digital Editions kan niet worden gebruikt om e-books op een e-reader te zetten. Er zijn niettemin e-readers op de markt waarmee je direct e-books van de online Bibliotheek kan lenen en lezen. Zonder tussenkomst van een PC. Hoe dat werkt verschilt per merk en model.

 • PocketBook
  Op een groot aantal e-readers van PocketBook is een webbrowser én de software van Adobe Digital Editions geïntegreerd. Dat maakt dat tussenkomst van een PC niet meer nodig is. Wel moet de e-reader alsnog in ADE worden geautoriseerd. Het autoriseren, lenen en lezen van e-books op de PocketBook gaat als volgt in zijn werk.
 • Maak een Adobe ID aan op de website van Adobe.
 • Ga op de PocketBook naar Instellingen > Mijn accounts > Adobe DRM, en vul het Adobe ID hier in. De e-reader is nu geautoriseerd.
 • Open daarna de webbrowser op de PocketBook.
 • Ga naar onlinebibliotheek.nl en log in.
 • Leen een e-book (of navigeer naar de boekenplank en ga naar het eerder geleende boek).
 • Klik op 'download voor e-reader'.
 • Klik de kaft van het e-book ongeveer 2 seconden aan.
 • Je krijgt een pop-up menu te zien. 
 • Kies voor de optie 'openen met Adobe Digital Editions'.
 • Het e-book wordt geopend en is direct op de PocketBook te lezen.
 • Onyx Boox
 • E-readers van Boox draaien op Android. Deze e-readers zijn daarmee eigenlijk een soort hybride tablets. Je kan de app van de online Bibliotheek er daarom direct op installeren. Je omzeilt hiermee de noodzaak om met Adobe Digital Editions te werken. Via de app van de online Bibliotheek kan je boeken lenen en meteen op de e-reader lezen.

MIJNDok

Ik kan niet inloggen op MijnDOK

 

Dit kan verschillende oorzaken hebben.
- Je gebruikt een oud pasje;
- Je abonnement is verlopen;
- Je weet je wachtwoord niet meer. Je kunt een nieuw wachtwoord aanvragen op de MijnDOK pagina.

Lukt het inloggen nog steeds niet? Bel ons dan. Dan kijken we samen wat het probleem is.

Ik wil iets veranderen in mijn gegevens

 

Log in op MijnDOK of op de WISE app. In het menu Mijn gegevens kun je persoonlijke gegevens en voorkeuren aanpassen.

Mijn pas is geblokkeerd

Dat kan verschillende oorzaken hebben:
-Je moet nog te-laat-geld of abonnementsgeld betalen. Als dat meer dan €10 is blokkeert automatisch je pas. Betaal het verschuldigde bedrag via pin, paystation of iDeal en je kunt weer lenen.
-Je abonnement is verlopen
-De pas staat op 'verloren’. De klantenservice kan dit voor je aanpassen.

Ik wil iets betalen

Je kunt te-laat-geld of je abonnementsgeld betalen via MijnDOK of de WISE app (iDeal), Paystation of met pin bij de klantenservicebalie.


Bij DOK

Ik heb geen bibliotheekabonnement. Wat kan ik dan doen bij DOK?

Bij DOK ben je welkom, ook als je geen lid bent. Je kunt onder andere:

-Boeken, tijdschriften en kranten lezen zonder deze te lenen.

-Van de Wifi gebruik maken, open en zonder wachtwoord.

-Studeren, inclusief elektriciteitsvoorzieningen voor het opladen van laptop of telefoon.

-Tegen betaling op een PC van DOK werken en/of daarop het internet gebruiken.

-Activiteiten bezoeken zoals voorlezen of lezingen

-Het toilet gebruiken.

Zijn er stilteplekken waar ik rustig kan studeren?

Bij DOK zijn er geen aparte stilteplekken.

Mag ik borstvoeding geven bij DOK?

Op de Torteltuin bij DOK in OPEN staan grote fauteuils die voldoende privacy geven. Je kunt hier gerust je kindje voeden.


Klantenservice

Ik heb een opmerking of klacht

Een opmerking, suggestie of klacht kun je mailen naar info@dok.info.

Ik ben mijn bibliotheekpas kwijt

Vaak wordt een verloren pas bij ons teruggebracht. Vraag ernaar bij de klantenservice. Uit voorzorg kun je je pas blokkeren, zodat niemand anders op jouw abonnement boeken kan lenen. Je kunt je pas blokkeren in de WISE app of via MijnDok.
Is je pas echt onvindbaar? Dan kunnen we een nieuwe pas voor je printen. De kosten voor een nieuwe pas vind je op de tarievenpagina.
Let erop dat je dan ook een nieuw pasnummer krijgt. Je moet dit aanpassen bij het inloggen op MijnDok, de WISE app en de Online Bibliotheek.

Is er ook een digitale pas?

Wanneer je de app Stocard of een andere klantenkaart-app op je smartphone hebt kun je daaraan je DOK-pas toevoegen. Bij onze uitleenautomaten staat een scanner die de digitale pas leest. Een goede, scherpe foto van je DOK-pas werkt ook. Handig wanneer je met meerdere personen gebruik maakt van een abonnement!

Hoe neem ik contact op met de klantenservice van DOK.

De klantenservice van DOK in OPEN is te bereiken op 015-2123450 en per e-mail op klantenservice@dok.info.
De klantenservice van DOK Voorhof is te bereiken op 015-2611662 of per e-mail op voorhof@dok.info.

Bekijk hier al onze openingstijden en contactmogelijkheden.